5 парчета за едно рок енд рол пътуване

Предупреждение: Недей да четеш, ако не умееш да мечтаеш…

След като продължаваш да четеш, въпреки предупреждението, значи си готов да тръгнеш на това въображаемо пътуване. Отиваш далеч от реалността, затова остави бележка на близките „Скоро няма да се върна… А може и въобще да не се върна!“.

Така – сега вече можем да тръгнем! Отиваме първо в гаража, за да ти покажа с какво ще пътуваш. С кола, разбира се. Макар че, това точно не е кола, а звяр! Очакваш някое наточено BMW или AUDI… О, не! Няма да се лигавим – избрал съм ти нещо много по-брутално.

Един истински американски каубой – Dodge Challenger SRT8: двигател V8 отпред надлъжно, централен разпределителен вал, два клапана на цилиндър, работен обем 6059 куб.см., мощност 431 конски сили, 5 степенна механична скоростна кутия. Отваряме гаража.

Виж го само как изглежда. Черен като подсъзнание на сериен убиец. Фаровете му „гледат“ с тежка закана. Радиаторната му решетка е зловещо озъбена. Ламарините при калниците са с мускулесто издути арки. А на предния капак е закачена емблемата на „Додж“ – овенът с големите рога, под който е изписано на английски знаменитото „Сграбчи живота за рогата“…

Веднага! Качвай се! Имаш кола, имаш път пред себе си – само трябва да завъртиш ключовете. И да пуснеш стереоуредбата. Първото парче е на Крис Риа „The road to hell“ Пускаш го. Барабаните започват да пулсират в колоните. Включва се и бас китарата. Звукът става плътен и тотален. Завърташ ключа. Двигателят се събужда с дрезгав рев и се включва заедно с гласа на Крис. Това вече е рок енд рол. Първа и газ! 100 конски сили напрягат мускули и се впускат в галоп. Звярът иска втора предавка – затова ръмжи недоволно.

Пускаш друго парче – „Gypsy road“ на „Синдърела“. И включваш втора. Оборотите се вдигат. Стават здраво хард рок. Това парче иска магистрала. Колата също. Затова се качваш на магистралата. За там вече трябва трета предавка. Тя влиза рязко и безмилостно като следващото парче, което пускаш – „Smoke on the water“ на „Пърпъл“. Здрави жици и здрава газ – доджът става лош! Започва да „яде“ за закуска всички коли по пътя.

Приближаваш и един лъскав „Мерцедес“ S класа. Доближаваш го достатъчно близо, за да види емблемата с рогатия овен. Зализано с гел юпи те гледа учудено – за първи път го изпреварват. А ти дори не го удостояваш и с крайчеца на окото си. Караш с невъзмутимо изражение на лицето, сякаш си медитиращ будистки монах. Леко бутваш лоста за четвърта предавка и го късаш. Но преди това му пускаш „Have a nice day“ на „Бон Джоуви“. От елементарно благоприличие все пак! Пред теб остават само пътят, хоризонтът и свободата. И нищо не може да те спре. Защото това е мечта! Реалността е зад гърба ти – най-безцеремонно изпреварена, отречена, отнесена от вятъра… Остава само да включиш пета, за да отидеш завинаги в мечтите.

Пета скорост идва толкова неудържимо, колкото и последната песен на това пътуване – „Thunderstuck“ на „Ей Си/Ди Си“. Сега разбираш защо братята Додж за измислили този слоган за своята фирма – „Сграбчи живота за рогата“. Защото, за да го направиш, трябва да имаш смелостта да мечтаеш…

За теб не знам, но аз продължавам пътуването – колкото обречено и смахнато да изглежда. Защото доджът ми хареса. Затова ти оставям бележка…

„СКОРО НЯМА ДА СЕ ВЪРНА… А МОЖЕ И ВЪОБЩЕ ДА НЕ СЕ ВЪРНА!“

Коментари

  1. Segmadis каза:

    Страхотен избор на парчета, моите адмирации за него 🙂