I Love Techno 2009 – обзор

***

Поясн.ред. – Фестивалът е в Гент, Белгия, а не в Обзор. Сега важното:

Say hello на нашия нов контрибутор-обзорист – Деян Атанасов. Преди време Севдалина Кинова любезно ни описа впечатленията си от концерта на годината в България, сега е ред на Дидо.

Искаш и ти? Ми, пиши ни.

***

 

l_bc58ce277bdd448d92909558089002bf

След като малко отлежаха емоциите от преживяното, да се разпиша – просто от към организация има мнооого много да бягаме след европейските организатори.

Да започнем от началото – имаше организиран транспорт от централната гара в Гент до Експо центъра, където се провежда фестивалът. Бяха предвидени достатъчно много и начесто трамваи, които да извозват хората и да не се получават огромни тълпи. На входа не сме чакали изобщо а директно си влязохме. Опашки за гардероб и за билетчета за закупуване на храна и напитки липсваха, като се сдобихме с билетчетата за има-няма 5 минути. На баровете и в тоалетните също почти не се чакаше, нещо с което съм свикнал на партита в България (това особено важи за тоалетните).

Първо слушахме Len Faki в Червената зала. Искам да слушам въпросния от 2006 и честно казано не останах изобщо разочарован – един от сетовете на вечерта за мен. Още в 9 вечерта в Червената зала се блъскаше стабилно техно 8) . След него се качи Speedy J, който за мен започна доста по мудно и циклещо от Len Faki. Пускаше си в типично негов стил, но към средата на сета му забегнахме в Зелената зала, за да чуем и проекта на Luke SlaterPlanetary Assault Systems. Каквото и да кажа за сета ще е малко – просто невероятен!

IMG_4976

След един час скачане и блъскане лайв сета свърши и се качи Adam Beyer. Не мога да дам цялостно мнение за сета му, защото след около 20-30 минути се върнахме в Червената зала за кулминацията на вечерта – the baron of Techno himself – DAVE CLARKE! Когато влязохме в залата (след известно чакане, защото вътре беше пълно до край) Vitalic приключваше лайва си, а залата избухваше. Последва известно забавяне – явно отне известно време докато разкачат апаратурата на Vitalic и настроят тази на Dave Clarke. Dave си заблъска още от началото с техно и даде да се разбере, че техното е живо на пук на ‘оределия’ техно лайн-ъп тази година. Домакинът на Червената зала буквално разкъса на малки парченца петте хиляди рейвъри, а в очите на хората се четеше, че те не искат тази магия да свършва! В края на сета му вече едвам поемахме дъх, а аз лично трудно намирах сили да стоя на краката си и затова решихме да пропуснем част от Carl Craig и да починем.

След 40-50 минути relax се върнахме в Червената зала, където Carl Craig беше поел щафетата от Dave,  и бе продължил на техно вълна, въпреки че в сравнително друга насока. Когато наближи и закриването на Зелената зала се преместихме там, за чуем Chris Liebing. Лично за мен и до сега остава пълна загадка решението на организаторите да изтупат между сетовете на Adam Beyer и Chris Liebing – Deadmau5. Като изключим факта, че мястото му изобщо не бе в Зелената зала, не мога да разбера градацията:

Planetary Assault Systems -> Adam Beyer -> Deadmau5 -> Chris Liebing

 

Много по-логично би изглеждал лайн-ъпа в следния вид:

Planetary Assault System -> Adam Beyer -> Chris Liebing,

но това е друга тема. Liebing очевидно се забавляваше много зад пулта и пускаше бомба след бомба, които буквално взривяваха залата. В един момент и Adam Beyer се качи при Chris, грабна микрофона и започна да говори и надъхва допълнително публиката (сякаш имаше нужда :mrgreen:). Тогава за момент си помислих, че дори е възможно да направят кратък VS за закриване на Зелената зала тази година, но за съжаление чак до там не се стигна. След като затворихме Зелената зала се насочихме и към Жълтата, за да чуем малко и от белгийския представител Kr!z. Той си пускаше техно на границата между pumpin’ и hard, а залата беше доста доволно пълна. Клипчета от последния нямам, тъй като ми свърши паметта на картата, а и батерията беше ‘на червено’ :D.
Kато цяло останах много доволен от фестивала и чух доста имена които надали скоро ще дойдат на родна земя. Остава да се надяваме, че догодина организаторите ще се поучат от мнението на феновете, и ще позасилят техно присъствието.

/ За Колкомузика, кореспондент от Гент, Беглия:

/ Деян Атанасов, a.k.a HiAgain

 

Официален сайт и космос на фестивала:

http://www.ilovetechno.be – http://www.myspace.com/ilovetechno_official

Клипове от събитието: http://www.youtube.com/user/benzedrin3#g/u