Мадона взриви София

(бел. ред. – Севдалина Кинова ходи на концерта на годината и реши да ни разкаже защо е бил именно такъв. Thanks, SeFF 🙂 )

IMG_0344

На 29 август 2009г. Мадона взриви София. Sticky & Sweet е 8-то турне на поп иконата, но едва за първи път тя минава през България. Близо 60 хил. българи напълниха стадион „Васил Левски”. Още с влизането феновете бяха очаровани от внушителните размери на сцената – 85 метра дължина, 35 метра дълбочина и почти 40 метра височина, два огромни дисплея се грижеха зрителите да не пропуснат нито едно движение на Мадона. Материалното момиче знае отлично как се прави зрелищно шоу и затова е събрала скромен екип от 250 човека, 3500 аксесоари и костюми, 36 дизайнера на сценични костюми, 28 танцьори и музиканти, 12 батута за тренировки, 69 китари, от които 10 само за Русата амбиция.

IMG_0345

Специалният гост, Пол Оукънфолд, беше допълнителна изненада към концерта. Един от ветераните в клубната музика, той е един от най-успешните диджеи – 2 пъти номиниран за Грами, автор на музиката към „Матрицата”, „Парола Риба Меч”, „Шрек 2” и др. Оукънфолд раздвижи публиката с 30-минутен повдигащ тонуса микс от популярни парчета на Nelly Furtado, David Guetta, Red Hot Chili Peppers.

IMG_9405

Атмосферата на стадиона преди концерта беше изключително позитивна, въпреки голямото закъснение на Мадона. Да се неначудиш на българина колко културен може да бъде когато поиска! Мексикански вълни (виж клипа долу) заливаха „Васил Левски” една след друга, подканвайки поп кралицата по-скоро да разтърси София с глас, хореография, светлинни ефекти и скандалност.

Малко след 22ч. прожекторите, осветяващи терена и секторите, изгаснаха. Силна звукова вълна от крясъци, смях и викове разтресе стадиона… и ето я и нея – Мадона в целия си блясък и разкош, със завидна фигура и енергичност за 51-годишна жена! Какво пък, като пеела малко фалшиво? Я, ти подскачай като луд 2 часа на сцената и се опитай да пееш правилно! Освен песните от Hard Candy, Русата амбиция зарадва феновете си със стари парчета като Human Nature, Vogue, Die Another Day, Music, Like a Prayer и Ray of Light. По време на изпълненията си, певицата смени 8 сценични тоалета, кой от кой по-разголен, точно в нейн стил. Хореографията както винаги – провокираща, изпълнена едновременно с агресия и еротика, перфектна!

И този път Мадона не изневери на себе си, изпращайки послания към публиката за мир. Лайтмотив на цялото музикално събитие бе личността на Майкъл Джексън, който на 29.08. трябваше да навърши 51 години. Неговите думи – „If you want to make the world a better place, take a look at yourself and make a change” се появиха на огромната видеостена на фона на фотографии и части от негови клипове. Give It To Me беше последната песен, която Материалното момиче изпя в София. В края на изпълнението й, огромни надписи „GAME OVER” се появиха на четирите плазми и на цилиндричния проекторен екран в средата на сцената.

И така, трябваше да си кажем „Довиждане!” с една сбъдната мечта. Сега ни остават само хубавият спомен и светлата надежда, че това няма да е единствения концерт в България на Мадона – русото материално чудо с нестихващи амбиции.

Коментари

  1. […] Севдалина Кинова любезно ни описа впечатленията си от концерта на годината в България, сега е ред на […]