От Долна Мизия до Евровизия


Тримата блогъри

Plot:

Metro Group, като официален спонсор на събитието, изпраща група от 13 българи на полуфинала на Евровизия 2011 в Дюселдорф в подкрепа на нашата песен. 10 от тях са избрани техни клиенти + 3 музикални блогъри.

***

Тръгвам два дни по-рано с автобус от Русе, отивам на гости на приятели в София. По пътя слушам песните от Евровизия, сменям ги бързо. Слизам на Обнова, пускам една вода, качвам се пак в автобуса, завъртам дискографията на Ratatat и се отнасям.

Вечерта в София сме на маса в квартира в Люлин – полууспешен опит за „бял руснак„, бира, немски бонбони и ликьор и трима мъже в женско еротично бельо – дантелени корсети, нощница с пухчета и жартиери. Трима мъже, един от които е военен от специалните части, а друг съм аз. Има и снимки, но вие, разбира се, никога няма да ги видите.

Прескачам частта до Дюселдорф, тъй като тя така или иначе ми се губи.

***

Вечерта на събитието. Намираме залата, влизаме и правя entrance клип.

Esprit Arena е стадионът на Fortuna Dusseldorf, превърнат в концертна зала за събитието. Уникално съоръжение. Лампи, ама много. All of the lights. Чудовищен екран зад сцената и камери, които хвърчат по трите оси над главите ни. Космически кораб.

Масата публика са тотални Евровизия маниаци. При подаден тон от водещия изтананикват цялата заглавна мелодийка от шапката на конкурса. Започват да се изреждат песните. Обръщам внимание на:

  • Румъния – в тяхното парче се пее „Change the world…“, по-добре сменете парчето. Представяте ли си каква песен, и то при Akcent, Morandi, при всичко на Play&Win, на Deepcentral. Модерна денс музика, нали това иска Европа? Тц, тц.
  • Словашките близначки – Такива бонбони! С колегата Калин ги оценихме много високо. Песента им е с MTV-So’90s-All-Saints vibe, но не ме е яд за нея, нали ме разбирате. Това са словашки близначки. Не ги избраха. С Калин трябваше да ги вземем в хотела, да ги утешим.
  • Франция – При David Guetta, при Stromae, при цялата френска денс сцена те изпращат кавър на „Bolero“. Шибана опера на Евровизия.
  • Хърватите са едни модерни хора – песента им има dubstep бридж!
  • Миналогодишната победителка Lena, която докара Евровизия в Германия, е абсолютен поп феномен в страната си, но тазгодишният ѝ electro pop shit не е за този формат. Парчето е готино, де.
  • Flying Steps – тe бяха междинен акт, докато Европа гласува. Видях на живо Flying Steps. Изпълниха съчетание от проекта си Flying Bach – класическа музика и брейкденс. Беше брутално. Flying Steps на живо. Спомних си всички мои хора от AirStyle B-boys Ruse, с които обикалях по брейк състезания навремето. Гледах Flying Steps на живо, братлета. Сега ще им пиша на всички да се похваля. Единственото по-вълнуващо нещо за мен щеше да бъде ако видя на живо Epic Sax Guy от Евровизия 2010.

За нашата песен какво да кажа, аз съм пристрастен. Поли Генова е един бивш и настоящ бонбон, съответно по музикална формация и обща визия. Имах щастието да прекарам една бурна нощ с нея, както и да се запозная с родителите ѝ на другия ден. Шегувам се за едното, разбира се.

Esprit Arena - сцената

Залата отвътре

Ако “На инат” беше на английски, щяхме да имаме 1,5 пъти по-голям шанс за класиране на финала. Но и това не е сигурно, тъй като Евровизия е непредвидим конкурс. За да се хареса песента на толкова много различни народности, тя трябва да е възможно най-лека и най-проста. Повечето пъти печелят точно такива песни. А като цяло от участващите рядко има нещо, което да се отличава, просто конкурсът е такъв.

Ето все пак една прогноза*: Шведският Justin Bieber ще спечели, други избираеми са: Dino Merlin, траверса Dana International, естонците с Rockafeller Street, Anastasiya с маркетинговото “I Love Belarus” и англичаните от Blue.

* Прогнозата е от преди финала.

Само за инфо: на втория полуфинал България е гласувала най-много точки на песните от Дания(12т), Австрия (10т) и Словения (8т).

Esprit Arena, Dusseldorf

Евровизия е уникален конкурс. Финалната селекция е умопомрачаваща. Имах чувството, че външните министри на държавите са се събрали и са се обзаложили да не спечелят – т.е. изпращат възможно най-глупавата си песен и която държава стане първа, губи облога и трябва да опрости външния дълг на останалите.

Чалгата на една Европа. В музикално отношение Евровизия е недъгавото отроче, резултат от кръвосмешението на европопа на 80-те и евроденса на 90-те.

Отварям скоба. Евроденс вълната на 90-те, музиката с която съм израстнал, е one-decade wonder в световната музикална история. В началото на 90-те няколко продуцента, основно от Швеция, Норвегия, Германия, Франция и Италия, с помощта на няколко синтезатора създадоха цял нов стил, който в началото на Милениума (а на места все още) се възроди в известните “ретро партита” из цяла България. Този клубен бранд бе успешен, защото:

  1. Евроденс музиката обхваща конкретен времеви период, има начало и край.
  2. Песните са с много характерен и различим саунд.

Модерните румънски денс парчета пък са един Ренесанс в този тип музика, но много се отплеснах. Обратно към Евровизия.

Гласуването има доста силен геополитически аспект. Държавите гласуват за своите съседи и близки народи. Цаката е да направиш песен, която да носи звученето на региона ти, за да вземеш по 10 или 12 точки от съседите, но да е и достатъчно универсална, за да вземе по 3-4-5 точки и от другите държави. И така правиш най-висок общ краен резултат. Така спечелиха Азербайджан тази година.

Аз и DJ Teddy Georgo

Аз и DJ Teddy Georgo

Няма нищо лошо балканските държави да изпращаме песни с по нещо типично нашенско. Гръцко, сръбско, турско, маке, румънещи. Дори в българския поп-фолк има много, много по-стойностни и издържани откъм музика и текст песни от повечето неща, които чух на Евровизия. Не говоря за долни, мазни чалги – тях ще си ги запазим да въртим кючеци по маси и пейки. Във Фейсбук има дори група по този повод.

Между другото клипът на песента победител има повече dislikes отколкото likes в официалния канал на Евровизия в Youtube, където до момента е гледана над 1 милион пъти. Представяте ли си? Уникален конкурс.

Airplane passing by Skytrain Düsseldorf Sofia from the sky

За Колкомузика от Дюселдорф:

Светлин Големански

***

Като един обикновен пич от Русе, който обича музиката и пише за това в свободното си време, още не мога да осъзная как ми се случи всичко това. От Долна Мизия* до Евровизия. Благодаря на Метро Груп и по-специално на Стефка Дечина и целия екип на Метро Кеш Енд Кери България ЕООД за този жест. Беше голямо приключение.

* Провинция Долна Мизия обхваща територия, която днес се намира в България и Румъния. На север границата е била р. Дунав, а на юг Стара планина (ант. Хемус). На запад земите на тази римска провинция са достигали до долината на р. Цибрица, а на изток – западния бряг на Черно море.

 

Коментари